Upplev japansk mat och kultur i Sverige

Yasuragi - Dan Jay Olsson

Det japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi har sedan en tid en ny restaurangchef, Dan Jay-Olsson. Dan har under återkommande resor till Japan skaffat sig stor kunskap om japansk service och matkultur.

Yasuragi är en upplevelse som innebär stillhet, varma bad och tid för reflektion. Men även maten har en central betydelse för upplevelsen på Yasuragi. Här finns två restauranger. Tokyo, en à la carte restaurang där köket förenar svenska och japanska matlagningstraditioner och restaurang Teppanyaki med tolv bord, där varje bord har en egen kock som tillagar maten på en stekhäll vid bordets mitt medan gästerna ser på. 

Dan har under de senaste fem åren utvecklat en fascination för Japan, de japanska köken och den japanska dryckeskulturen i form av sake. 2011 gjorde Dan sin första resa till Japan och har sedan dess besökt landet inte mindre än nio gånger. Han har som förste svensk även utbildat sig till sakesommelier vid The Wine & Spirit Education Trust (WSET) i London och arbetat på ett sakebryggeri i Nagano. Vi ber Dan berätta mer om sina upplevelser i Japan. 

Vad är det med den japanska kulturen som fascinerar dig så? 
Det som är mest slående är den respekt man har för naturen, sina medmänniskor och sin omgivning. Jag har en känsla av att japanerna inte tömmer naturen på resurser utan värnar om dem. Man ger utrymme för och tänker på sin omgivning med stor medmänsklighet på ett så mjukt och elegant sätt att det inte får dig att känna dig obekväm, utan snarare varm och hel inombords.

Kan du berätta lite om variationen i de japanska köken?
 
Japan är ett avlångt land precis som Sverige med stor variation i sina lokala kök, mikroklimat och natur. 
Bergen och inlandet ger friskt vatten och perfekta förhållanden för ris- och grönsaksodling. Högländerna har stora ytor för boskapsuppfödande på naturligt bete. Kustdelarna har nära fiske och stor variation av fisk, skaldjur och andra havsdjur. Skillnaderna i klimat från norr till söder ger stor variation av olika frukter och kryddor som avspeglar sig i de lokala mattraditionerna.

I den japanska matlagningen är huvudråvaran, säsongen och estetiken de tre ledord. När vårsolen bryter igenom och isen smälter med gnistrande droppar från plommonträden hittar man ofta sashimi på bästa fisk från iskalla vårvatten samt knoppar och skott fyllda med mineraler, vitaminer och energi på tallriken. I den japanska matkulturen finns något för alla smaker och sinnen!

Vilket är ditt bästa matminne från Japan?
Upplevelsen av att bokstavligen snubbla in på ett litet Izakaya-ställe (japansk liten bar där även mat serveras), på den mest avlägsna platsen med de mesta lokala av människor. Med en Mama-San (kvinnlig, oftast äldre dam som sköter baren/restaurangen) bakom disken, som på bästa sätt tar hand om dig med sin hemlagade mat och dryck, sitt värdskap och sin ödmjukhet slår det mesta och bästa av matminnen.

Du bilar gärna runt på egen hand under dina resor i Japan.  Hur upplever du att det är att resa på egen hand i Japan, utan att kunna språket?
Att resa på egen hand eller med goda vänner i Japan är väldigt smidigt vare sig du hyr bil, åker tåg eller inrikesflyg. Det är oftast väldigt uppstyrt och mycket bra service på tåg och flygplatser. Hyr man bil så får man vänja sig vid vänstertrafiken först, men sen är själva resandet mycket smidigt med bra stora vägar, vackra vyer och mycket sevärt under resan. Rastplatserna är oftast som små marknader där de lokala byborna säljer sina egenproducerade matvaror och hantverk. Jag älskar att tanka när man är i Japan!

Engelska är sällsynt i Japan, framför allt bland de äldre generationerna som allt som oftast jobbar i mat- och dryckesvärlden. Det kan ske små missförstånd ibland, men de reds oftast ut och slutar i smittande skratt och avväpnande blickar. Med händer, gester och ögonkontakt klarar man sig väldigt, väldigt långt. Efter mina många besök i Japan har jag snappat upp en del japanska, så nu känns det både roligare och lättare och jag kan nu utforska mat- och dryckeskulturen på ett ännu djupare plan. 

Har du någon särskild plats som ligger extra nära ditt hjärta?
Senast i slutet av förra året, reste jag till Japan för att arbeta på ett sakebryggeri i byn Suwa i prefekturen Nagano. Det var mycket hårt arbete. Jag arbetade tillsammans med de anställda från byn och fick följa hela processen från att tvätta riset till den stora festen i byn där man firade att var drycken klar. Den värmen och den erfarenheten lämnade ett stort avtryck hos mig samt gav mig nya vänner för livet. Så människorna på bryggeriet och i byn kommer att få se mer av mig i framtiden. 

Vad tycker du att varje svensk bör veta om sake?

  • Sake är gott och trevligt som sällskapsdryck!

  • Sake är en brygd precis som öl eller vin och inte ett brännvin, vilket många i Sverige tror.
  • Sake innehåller lika mycket alkohol som ett vitt eller rött vin.
  • Sake dricks både varm i små koppar och kall, gärna i vinglas.
  • Sake finns i många färger och smaker precis som vin och många andra drycker.
  • Sake gifter sig otroligt bra med alla typer av mat och bråkar inte med smakerna som ett vin kan göra.
  • Sake finns nuförtiden i flera mycket bra varianter via Systembolagets beställningssortiment.
  • PROVA och var inte rädd för denna uråldriga fantastiska dryck, som i Japan kallas Gudarnas dryck.


Kampai! (skål)