Wellness Management

Meditation

Om ett inre ledarskap och förmågan att leda dig själv mot bättre hälsa, vilket innebär ett hälsosamt tillstånd i kropp, tanke och själ.

Månadens Wellness webinar med Annette Lefterow den 24 april 2018 handlade om Wellness Management.

Mental ohälsa ökar i samhället och blir mer och mer vanligt i alla åldrar, på jobbet, i skolan och i vardagen. Oro, stress, ångest, sömnproblem och utbrändhet drabbar vår sociala hälsa, privat och yrkesmässigt. Det gäller att använda redskap som dämpar stress och stärker den mentala kraften, det inre immunförsvaret. Företag som Google satsar på yoga och meditation för sina anställda.

Vi befinner oss i en innovativ tid för den mentala och fysiska friskvården. Prioritera din egenvård och verka för din funktion och självständighet. Precis som med syrgasmasken på flygplanet. Hjälp dig själv först så att du kan hjälpa andra. Var rädd om din mentala kraft och motståndskraft.

Wellnessekonomi – vilken omsättning har du på din inre balans- och resultaträkning?

Vi måste hushålla med vår energi, skapa balans mellan vila och aktivitet samt uppnå ett överskott av energi till fritiden. Planering är allt, men det gäller att vara flexibel och konkret i sin strävan efter att uppnå balans. Med hjälp av populära träningsmetoder och filosofier som yoga, meditation, mindfulness kan du jobba upp din närvaro i nuet och optimera din effektivitet men även förmågan att kunna vila i stunden när det stormar runt omkring dig.

Kroppen kan komma ur balans när du sover för lite eller för mycket, motionerar för lite eller tvärtom tränar för hårt. Allt handlar om förmågan att balansera vår egen hälsa. Låna inte för mycket på framtidens energi. Då kan räntan bli för hög.

Lev nu. Lev väl. Lev balanserat.
Förvalta dina inre och yttre resurser.

Att leda sig själv och kanske även andra kräver balans, styrka och smidighet, både fysiskt, mentalt och socialt. Det inre ledarskapet omfattar självdisciplin för att verka för ditt eget bästa. Det yttre ledarskapet kräver din funktion, styrka och förmåga att leda andra i medveten närvaro. Du behöver tillgång till övningar och redskap som gör dig effektiv, förankrad i verkligheten och kraftfull att hantera dagens utmaningar och möjligheter. När jag utbildar och föreläser inom hälsa använder jag ett program jag kallar Wellness Management. Med hjälp av mindset-meditationer som är en kombination av meditation, andningsteknik, yoga och visualisering bygger vi styrka där den behövs.

Att vara eller inte vara balanserad?

Medveten andning och närvaro i nuet dämpar stress och oro, vilket inom stresshantering är nyckeln till framgång. Att behålla balansen när grunden skakar utmanar vår inre kapacitet att uppleva tillit och trygghet i tider av oro och osäkerhet. När vi lyckas kontrollera vår reaktion i realtid, hantera andras reaktioner utan att tappa vår egen balans, är vi balanserade eller snarare, balanserande.

Balans är inte konsten att kunna stå på ett ben och hålla balansen utan att ramla. Balans är vår förmåga att balansera det som sker mellan obalans och balans. Detta gäller även vår förmåga att kommunicera med andra så att vårt budskap når mottagaren tydligt, konkret och med enkelhet. Ju tuffare budskap, desto större behov av en lugn och trygg kommunikation. Det som sägs i det tysta hörs ibland mer tydligt och klart.

Den balanserande nutidsmänniskan

Allt handlar om balans här och nu. Själva ordet balans är trendigt. Livsstil och hälsa beskrivs utifrån tanken på att vara eller inte vara i balans. Är det då viktigt att vara i balans? Vad är det som mäter om vi är ur balans samt i förhållande till vilken vikt?

Livet är som en berg- och dalbana och allt som är beständigt är en ständig förändring. Kroppen hanterar en viss mängd energi på daglig basis. Ibland förbrukar vi mer energi än vi har och då skapar vi obalans i vår inre balans- och resultaträkning. Det gäller att balansera och hushålla med sin dagliga energi precis som vi behöver en kost som får oss att fungera, orka och hantera vår kropp och alla funktioner som ständigt är igång.

Räcker tiden till för att leva?

Tid är inte allt vi har men varje minut är en möjlighet att vara balansera din kropp, tanke och själ. Planera och avsätt tid för friskvård och rörelse, likväl som för vila och återhämtning. När kroppen är avslappnad kan vi prestera bättre under dagen och få ut mer av tiden när vi sover än om vi ligger vakna med oro, ångest, svettningar, mardrömmar och en aktiv tanke som tänker på allt som ska lösas under morgondagen. För att dagen ska bli så bra som möjligt och för att natten ska bli så återhämtande som möjligt behöver vi vara i ett balanserande tillstånd. Detta uppnår du genom att börja här och nu, aktivera en medveten andning, programmera rutiner, övningar och ett mentalt fokus som jobbar för dig och inte mot dig.

Wellness management handlar om ett inre ledarskap och förmågan att leda dig själv mot bättre hälsa, vilket innebär ett hälsosamt tillstånd i kropp, tanke och själ. Det gäller att väcka inre insikter och lyssna på kroppens signaler till dig, om dig själv.

Mental ohälsa ökar i samhället och parallellt med detta ökar allt som har med hälsa att göra. Träning, friskvård, yoga, mindfulness, mat- och viktminskningsmetoder, hälsoresor, vitaminer och coachning tar plats i vårt samhälle och i media. Hur förklarar vi den obalansen? Det gäller att ta temperaturen på sin egen hälsa och funktion samt förstå vikten av balans mellan vila och aktivitet, vaket tillstånd och sömn, uppladdning och återhämtning.

Slutsatsen för mig är att vi bör sträva efter att vara balanserande människor med förmågan att dämpa stress, bygga styrka och optimera vår mentala, fysiska och sociala hälsa med egenvård, dvs. på egen hand och av egen vilja.

Jag summerar och avslutar med följande tanke till dig: Make sure you create the key to your life in order to open the door to your force of life, your wellbeing, will and happiness. Be wellness.

10 tips för att komma igång med Wellness Management
  1. Skaffa en tom anteckningsbok om du tycker om att skriva för hand, och fixa att-göra-listor eller skapa en ny mapp i din dator för din wellnessekonomi.
  2. Planera in ett möte mig dig själv och kom igång med din hälso- och livsplanering.
  3. Gör en årsplan, månad för månad och sätt mål för ditt liv, din vardag och din hälsa.
  4. Gör en lista för allt du vill ta tag i privat, som t.ex. boka tid hos läkare, tandläkare, reparera bilen, fixa gymkortet m.m.
  5. Gör en lista på allt du vill fixa hemma under året. Gör en lista för enklare åtgärder, en annan lista för medelstora insatser och slutligen en lista på allt du ”drar dig för att ta tag i” (surdegslistan).
  6. Titta noga igenom dina listor och börja nu att göra en realistisk tidsplan för olika mål och sysslor. Boka in mötestider med dig själv. Tid för vila, tid för träning, tid för både fysisk, mental och social hälsa.
  7. Gör en övning som jag kallar för ”min självbild”. Lista allt du tycker om med dig själv och identifierar som dina styrkor. På andra sidan listar du det du skulle önska förändra, stärka, förbättra med dig själv. Reflektera över din självbild.
  8. Skriv ner dina personliga mål med detta år.
  9. Skriv ner en bucket-list på allt du skulle vilja göra, oavsett om det känns möjligt eller inte. Våga drömma. Våga unna dig att sikta högt.
  10. Avsluta mötet med att boka in ett uppföljningsmöte där du går igenom dina planer, ändrar, adderar och fortsätter ditt projekt med att vara du. Prioritera din egentid. Det är en investering och som med alla bra investeringar ger det bra avkastning. Ge dig själv en hög bonus för dina egna initiativ och inre resurser på vägen mot livsbalans.

Health in wealth.

Annette Lefterow