Vi lever i en allt mer stressad värld
Vår tanke styr vårt välbefinnande. Du kan förändra din tanke och din inställning på en sekund om du vill. Meditation är ett redskap på väg mot tankekontroll. Du kan använda meditation för att dämpa stress men framför allt för att få kontakt med dig själv och uppleva den du är, så som du är menad att vara. Vem är du, vad är din sanning och hur mår du? När vi mediterar närmar vi oss vår inre tystnad och ett tillstånd där vi är som mest öppna för att uppleva vårt innersta jag med villkorslös kärlek. Vi får lättare att skilja på illusion och verklighet.
Meditation används idag för att dämpa stress och olika symptom vid utbrändhet, depression och ångest. Även migrän, sömnproblem, orolig mage och dåligt självförtroende kan påverkas positivt med hjälp av meditation. Meditation används i religioner som buddism och hinduism för att söka andlig insikt men du behöver inte vara religiös för att tillgodogöra dig de många positiva effekter som är ett resultat av meditation. Det finns många sätt att meditera med hjälp av andningsteknik, affirmation, mantra, visualisering eller meditation med förstärkning av kristaller, ljud, ljus, dofter eller färger.
Meditativ yoga
Inom yoga får vi lära oss att tanken kan liknas vid en apa som rastlöst hoppar från gren till gren, ostrukturerad och rastlös. Din tanke styr din uppfattning och upplevelse av nuet, den här dagen, stunden och påverkar ditt liv mer än du oftast ”tänker” på …
Tanken har ofta en förmåga att upprepa sig själv, gnata och tjata inom dig. Fram för allt tankar som är självkritiska och negativa. Detta resulterar i obalans och nedstämdhet, även trötthet. Det positiva är att du kan träna din tanke att tänka mer positivt och stärkande! Yoga är primärt ett filosofiskt tankesystem för att du ska kunna kontrollera din tanke så att den jobbar med dig och inte emot dig.
När du utövar yoga uppmärksammar du din andning, kropp och närvaro i stunden. Andningen gör gott för hela kroppen och dämpar fram för allt stress. Medicinisk yoga används inom sjukvården för rehabilitering efter både stroke och hjärtinfarkt.
Det sägs att vi skulle kunna eliminera ca 80 % av våra tankar, dvs. dessa gör ingen nytta. Och ”i min värld” anser jag att det är viktigt att ”träna sin tanke” som vilken muskel som helst. Tanken behöver lika mycket styrka, balans och smidighet som kroppens fysik.
Tänk dig stark. Tänk dig lugn. Tänk så som du vill att det ska vara.
Annette Lefterow
Din guide till wellness