Medveten närvaro är ett begrepp som del talas och skrivs om mer och mer. Själva ordet är trendigt. Livsstil och hälsa diskuteras utifrån tanken om att vara eller inte vara närvarande och uppnå balans. Är det då viktigt att vara i balans? Vad är det som mäter om vi är ur balans samt i förhållande till vilken vikt?
I en av mina böcker om wellness har jag en byline som är: Kom i livsbalans. Och med det menar jag inte ett konstant tillstånd av balans utan egentligen förmågan att vara balanserande i nuet. Livet är som en berg- och dalbana och allt som är beständigt är en ständig förändring. Kroppen hanterar en viss mängd energi på daglig basis. Ibland förbrukar vi mer energi än vi har och då skapar vi obalans i vår inre balans- och resultaträkning. Det gäller att balansera och hushålla med sin dagliga energi precis som vi behöver en kost som får oss att fungera, orka och hantera vår kropp och alla funktioner som ständigt är igång och på språng.
Tid är inte allt vi har men varje unik minut är en möjlighet att vara balanserande i kropp, tanke och själ. Många planerar och avsätter tid för friskvård, tid att träna och tid att återhämta, vilket är avgörande för att behålla vår hälsa och funktion. Men det gäller att jobba upp sin förmåga att vara balanserande när vi är vakna, likväl som när vi sover. Med djupa, lugna och medvetna andetag får vi kroppen och tanken att vila bättre i stunden. När kroppen är avslappnad kan vi prestera bättre under dagen och få ut mer av tiden när vi sover än om vi ligger vakna med oro, ångest, svettningar, mardrömmar och en aktiv tanke som tänker på allt som ska lösas under morgondagen.
För att dagen ska bli så bra som möjligt och för att natten ska bli så återhämtande som möjligt behöver vi vara i ett balanserande tillstånd. Detta uppnår du genom att börja här och nu, aktivera en medveten andning, programmera rutiner, övningar och ett mentalt fokus som jobbar för dig och inte mot dig. Wellness management handlar om ett inre ledarskap och förmågan att leda dig själv mot bättre hälsa, vilket innebär ett hälsosamt tillstånd i kropp, tanke och själ. Det gäller att väcka inre insikter och lyssna på kroppens signaler till dig, om dig själv.
Enligt Ayurveda har varje tillstånd av sjukdom sex olika nivåer innan den tar fäste och bryter ut i full kraft. En ayurvedisk läkare (vaidya) kan upptäcka nivå ett till tre. Du själv kan först förnimma en känsla av att något inte stämmer inom dig när sjukdomen når nivå fyra och i nivå fem och sex både känner du och drabbas av ohälsa som påverkar din funktion. Med hjälp av en klarvaken och skärpt närvaro som andas i lugn och harmoni kan vi få bättre syn in i vårt inre. Vi kan signalera och varna oss själva när det är dags att varva ner, återhämta, vila och trycka på stopp-knappen till vår egen överprestation.
Mental ohälsa ökar i samhället och parallellt med detta ökar allt som har med hälsa att göra. Träning, friskvård, yoga, mindfulness, mat- och viktminskningsmetoder, hälsoresor, vitaminer och coachning tar plats i vårt samhälle och i media. Hur förklarar vi den obalansen? Eller balansen? Det gäller att ta temperaturen på sin egen hälsa och funktion samt förstå vikten av balans mellan vila och aktivitet, vaket tillstånd och sömn, uppladdning och återhämtning. Slutsatsen för mig är att vi bör sträva efter att vara balanserande och medvetna människor med förmågan att dämpa stress, bygga styrka och optimera vår mentala, fysiska och sociala hälsa med egenvård, dvs. på egen hand och av egen hand.
Hur uppnår vi närvaro i nuet när livet är som en tornado? Andas medvetet och meditera mer i stormens öga och du ska se att du balanserar ditt livstempo att stå pall för livets alla väderlekar och säsonger.
Logga in på den digitala hälsoplattformen och prova en guidad meditation som heter ”Mindset meditation”. Ta en mikropaus och bygg mental styrka. Här och nu.
Be wise. Be nice. Be true. Be you – Annette Lefterow